Z energetyki do rolnictwa – innowacyjna metoda zapewniająca czystości maszyn/urządzeń służących do wytwarzania, przechowywania żywności lub surowców do jej produkcji.
W Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego odbyło się spotkanie z zarządem firmy TOLSA Sp. z o.o., podczas którego omawiano możliwości wykorzystania właściwości suchego lodu w rolnictwie oraz w przemyśle rolno-spożywczym.
Specyficzne właściwości suchego lodu umożliwiają w sposób szybki i nieinwazyjny na oczyszczenie powietrzni maszyn/urządzeń, które mają bezpośredni kontakt z pozyskiwanym surowcem na żywność w rolnictwie lub w procesie produkcji żywności – gdzie wymaga się, zachowania wysokich norm sanitarnych.
Dotychczas firma prowadziła swoją działalność w obszarze energetyki przemysłowej, natomiast zainteresowanie przedsiębiorstwa sektorem rolniczym, spowodowane zostało przez projekt pn. „Innowacje w rolnictwie”, który realizuje Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w na terenie Opolszczyzny.
Strony spotkania wyraziły gotowość do dalszej współpracy.