Wyjazd studyjny pn.: “Zioła w ogrodzie – innowacyjne wykorzystanie w kuchni i kosmetyce”

 

W ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w dniach 09-11.06.2021 r. w formie wyjazdu studyjnego odwiedziliśmy  wyjątkowo malownicze Podlasie. Droga dzieląca Opolszczyznę, a „Ziołowy Zakątek” w Korycinach jest niezwykle długa, lecz pobyt w tym urokliwym miejscu,  a także możliwości poszerzenia swojej wiedzy na temat ziół i ich zastosowania wynagradzają ją w 100%. Unikatowy na skalę światową obiekt o charakterze agroturystycznym  położony w samym sercu podlaskich pól, łąk i lasów o powierzchni prawie 20 ha, pozwala na podróż w miejsce tradycyjnego zbioru roślin ze stanu naturalnego z niesamowitą historią ziołolecznictwa. W otoczeniu pięknego ogrodu botanicznego obfitującego w ponad 1500 gatunków ziół przestawiających rośliny przyprawowe, lecznicze, chronione, rośliny barwierskie, trujące czy też gatunki jadalne dziko rosnące można bez końca zgłębiać wiedze z zakresu ziołolecznictwa oraz nieustannie  podziwiać walory bogactwa przyrodniczego tego miejsca. Nieodłącznym elementem prowadzonej działalności „Ziołowego Zakątka”  jest firma „Dary Natury”, która korzysta w możliwie największym stopniu z podlaskich surowców również tych pozyskiwanych ze stanu naturalnego.  Produkty wytwarzane tutaj są w 100% ekologiczne i co najważniejsze można się w nie zaopatrzyć podczas pobytu jak i również zasmakować. Kuchnia serwowana w tym miejscu obfituje w produkty zawierające różnorodność aromatycznych ziół, dziko rosnących roślin oraz ekologiczne przyprawy. Składniki do potraw zbierane są również w okolicznych lasach i na polach tak, jak odbywało się to za dawnych czasów.

Wyjazd studyjny zakładał przeszkolenie 30 osób, grupa docelowa składała się z właścicieli gospodarstw rolnych, agroturystycznych, zagród edukacyjnych,  przedstawicieli KGW oraz lokalnych grup działania. Program wyjazdu był bardzo złożony, każdy dzień niósł za sobą szereg zajęć prowadzonych w postaci wykładów, warsztatów oraz zajęć w terenie. W trakcie trzy dniowego pobytu uczestnicy pod okiem ekspertów  uczestnicy komponowali na bazie cennych surowców zielarskich własne mieszanki herbaciane i przyprawowe, tworzyli napoje oraz nalewki na różnego rodzaju dolegliwości min. na problemy z trawieniem, odporność czy też na problemy z układem krążenia. Ale nie obyło się również bez warsztatów kosmetycznych, gdzie własnoręcznie wyrabiali mydełka oraz kule do kąpieli z wykorzystaniem olejków ziołowych czyli z tzw. ekstraktów  roślinnych. Oprócz sfery warsztatowej z wielkim zaciekawieniem uczestniczyli również w wykładach oraz zajęciach w terenie prowadzonych przez samego właściciela obiektu Pana dr inż. Mirosława Angielczyka. Uczestnicy poznali   jakie właściwości zdrowotne i odżywcze posiadają zioła, zapoznali się z uprawą  i gatunkami ziół,  sposobem ich pozyskiwania oraz łączenia ze sobą. Z bardzo dużym zainteresowaniem słuchali o każdym  możliwym etapie produkcji  od uprawy ziół, przez ich zbiór, suszenie, przetwarzanie i konfekcjonowanie.

Operacja została zrealizowana w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji  w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Jej głównym celem było pokazanie dobrych praktyk i innowacji w zakresie produkcji ziół, ich wykorzystania jako źródła dochodu w gospodarstwach rolnych i wpływu na rozwój obszarów wiejskich. Podczas operacji nastąpiło zgłębienie wiedzy na temat innowacyjnych metod  wytwarzania produktów z wykorzystaniem ziół, a także ich doboru pod kątem zastosowania ich w kuchni oraz kosmetyce.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji filmowej z wyjazdu studyjnego:


Opracowanie:

Ewa Klekot

Główny specjalista ds. ROW

Koordynator SIR.