W dniu 13.03.2019 r. odbędzie się szkolenie pt.: “Śląski Tucznik – produkt lokalny i współpraca w formie klastra”. Projekt „Śląski Tucznik” jest objęty Honorowym Patronatem Starosty Powiatu Brzeskiego.
Data: 13.03.2019 r., godz. 9:30
Miejsce: BISTRO – Restauracja, Kolnica 49, 49-200 Kolnica k/Grodkowa
Organizator zapewnia: serwis kawowy, degustację wyrobów z wieprzowiny oraz obiad
Program szkolenia:
godz. 9:30 – 10:00 Rejestracja uczestników
godz. 10:00 – 11:00 ,,Śląski Tucznik – czym jest, po co powstał”. Prezentacja Spółdzielni Opolskie Fermy Trzody – Kolnica
godz. 11:00 – 11:45 Walory dietetyczne i kulinarne wieprzowiny wytworzonej w technologii ,,Śląski Tucznik”
godz. 11:45 – 12:30 Skutki ekonomiczne i społeczne dla lokalnych przetwórców i producentów trzody w razie wystąpienia ASF-u na Opolszczyźnie – rola produktu lokalnego ,,Śląski Tucznik” i współpraca w formie klastra
godz. 12:30 – 13:00 Wymagania weterynaryjne dla zakładów zatwierdzonych i rejestrowanych
godz. 13:00 – 13:15 Funkcjonowanie sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
godz. 13:15 Obiad
godz. 13:45 Podziękowania, rozdanie zaświadczeń
Zapraszają organizatorzy OODR Łosiów i Spółdzielnia Opolskie Fermy Trzody – Kolnica.
Sylwia Dudek